Sayfalar

Saturday, January 23, 2016

Bir open baffle macereası OBL15 ve son

Şimdi bir keman yapmayı öğrenmem lazım hayır belki de piyano. Bugünden itibaren müzik sistemimdeki tüm parçalar bir DIY (Do It Your Self - Kendin yap) üretimi oldu. Bir sonraki adım ne olacak peki... dinlediğim müziği DIY mi yapsam ? Şakası bir yana bugün benim için özel bir gün. Hayatımın en güzel ve keyifli çalışmalarından birini tamamladım. Ön bilgisini burada verdiğim hoparlörümü sonunda tamamladım.



Çocukluğumu hatırladım bir an. Kendin yapa o zamanlar da çok meraklıydım. Bir dönem model araçlara yoğun bir şekilde ilgim vardı. Süratli şeylerdi ve kaçınılmaz bir kaza sonucu, artık devamı üretilmeyen o özel aracımın salıncakları ve şasesi kırmıştım. Çözümü alüminyumdan yaptığım parçalarla sağlamıştım...araç eskisinden bile daha dengeli hale gelmişti yarışlar kazanmıştım. Yıllar yılları kovaladı ilgi alanlarım sürekli değişti ama aynı kalan şey içimdeki kendin yap oldu.

Yapmak istediğim model Troels Gravesen imzalı bir openbaffle hoparlör tasarımıydı. Detayları burada.  Hoparlör için gerekli olan malzemenin çoğunu kit olarak Jantzen Audio 'dan satın aldım. Özellikle yerel postayla istemiştim olur da gümrüğe takılırsa (fiyatından ötürü takılması kesindi) özel kuryelerle papaz olmamak için. İki tane kocaman kutu sorunsuz bir şekilde evime geldi ve gümrük vergisini de kapıda görevliye hızlıca elden ödedim. Her şey güzel eksik, kırık dökük bir şey yoktu.. Jantzen Audio çok iyi paketleme yapmıştı. Kitle beraber bas sürücüler hariç kablolara kadar ihtiyaç duyulan tüm malzemeler elime ulaştı.

15" lik bas sürücüleri (Ciare NDH 15-4S) ise daha önce temin etmiştim. Belli ki asıl sıkıntı bu koca bebekleri temin etmekti ama şanslı sayılırım burada bir Ciare distribütörü buldum.  Çapı 38cm. ve her biri 10kg ye yakın. Elime ulaşıncaya kadar nasıl bir şey aldığımın farkında değildim. Neodymium mıknatısa, aluminyum şaseye ve etkileyici derecede kaliteli bir üretime sahip.. Devasa..! 

Mid-bas sürücü standart olarak Jantzen Audio'nun Seas firmasına ürettirdiği JA8008-HMQ, tiz sürücü olarak ise seçeneklerin arasından Audax TW034 tercih ettim. Audax için özel üretilmiş ekstra bir de waveguide (horn - korna) aparatı da geldi.

Kabin için bana 20mm. civarı kalınlığa sahip kontrplak (plywood) gerekiyordu. Plywood tercihi sert olmasının yanı sıra hafiflik açısından da önem arz ediyordu. Projenin tümü MDF ile yapılabilirdi ama biten şeyi taşıyabilecek kadar formda mıydım?  Bu tip işlerde genellikle kaplanmamış huş / marin plywood tercih ediliyor. 22mm kalınlığında böyle bir malzemeyi Ankara - Siteler'de bulabildim. Yine şanslı sayılırım kaba kesimleri için malzemeyi aldığım dükkanın hemen karşısında çok düzgün bir de marangoz bulabildim. Ön panel ve zeminde kullanacağım 25mm lik ham mdf malzemeyi de buradan aldım.


Bazı noktalarda klasik tasarımın dışına çıkmayı planlamıştım. Arka ayakların kesim şekli bu detaylardan biriydi. Marangoz Hasan usta bunlardan bir hoparlör yapacağımı duyunca tasarımın dışına çıkmamam konusunda beni uyardı. "Bak yuvarlak keselim ne olur olmaz ses işi hassas bir konu.."   5 derecelik tilt için gerekli açılı kesimleri de hızlıca hallettik. Helal sana Hasan ustam.


Kesilen parçaları aracıma kolayca yükleyip evimin yolunu tuttum. Ustada CNC tezgah veya gönyeli el frezesi bulunmadığı için sürücü yuvalarını açma kısmını ve kalan diğer işleri kendi üstüme aldım. Daire kesim yapabilmek için kullandığım freze kesicisine bir de aparat yaptım. Dikkat mdf çok fazla tozutuyor! Bu işi dışarıda yapamıyorsak frezeye bir elektrik süpürgesi takmak şart. 




Paneli tutacak olan arka destek kısmı ve zemin için daha farklı bir yol izledim. Bu noktada orijinal tasarım oldukça basit görünüyordu. Özellikle sağlamlık ve estetik görüntü için tüm paneli 50mm kalınlığında (25mm lik iki parça) bir mdf zemin üzerine oturtmaya karar verdim. Kesilen arka desteklerin panelle olan temasını güçlendirmek için meşe ağacından yapılmış 18mm kalınlığında 4.5cm genişliğinde iki adet çıta (32mm) kullandım. İlk önce bunları birbirine ve sonra ise arka desteğe yapıştırdım.Tüm yapıştırma işlerinde sıkıştırma için vidalama ve mengene kullandım.


Standart tasarımda olmayan diğer farklı nokta ise kullanmak istediğim spike idi. Bitmiş olan her bir hoparlörün en az 50kg. civarı ağırlığı olacağını hesaplamıştım. Spike ları zeminde kullandığım mdf lere direk monte edebilirdim ama sağlıklı olamayacağını düşünerek metal ayaklar yaptırdım. Ankara - Ostim'de bir metal firmasına giderek 5mm kalınlığında bu çelik plakaları kestirdim delikleri ben açtım.


ve Soundcare spikeları yerine takıldı..


Plywood arka destekler 25mm mdf panellerin üzerinde ve destekler arası 25mm.lik bir mdf panel daha var.


Sıra geldi ön panelin yapıştırılmasına. Plywood üzerinde freze ile daireler açmak göründüğü kadar kolay olmadı freze ucu bile kırdım. Bu malzeme üzerinde ağır ağır çalışmak gerekiyor. Sıkıştırma için vida ve mengeneler kullandım yine. Vida deliklerini ön mdf panelin arkasında kalacak şekilde ayarladım. Fotoğrafta görünün büyük pullar vidaların basma yüzeyini genişletmek için sadece. Yapıştırma bittikten sonra pulları çıkarıp vidaları yerine taktım.




Mdf ön panelleri de yerine yapıştırıldıktan sonra boyama faslında geçtim. Fotoğraf stüdyomuzu boya atölyesine çevirdiğimi hanım görmesin sakın :) Boyama faslı zahmetliydi ve profesyonel stüdyo ışıklardan faydalanmak hiç fena olmadı.


Biten kabinleri dinleme odama çıkardım.. sürücülerini burada monte edeceğim. Nasıl olmuş ?


Bu ise tamamlanması birkaç günümü alan crossover devreleri. Komponentler gayet kaliteli. Fiziksel dizilimini farklı düşündüm. Bu sayede iç bağlantılar için kablo kullanmama gerek kalmadı.. lehim noktası ve lehim miktarı da olabildiğince az bir şekilde bitti.



ve montaj tamamlandı. Sorun yok hoparlörler ve amfim tek parça ve çalışıyorlar.. :)

Sesi tıpkı görüntüsü gibi harika hatta benim için inanılmaz boyutta. Klasikleri yeniden keşfetmem gerekiyor hiç duymadığım bir sahne, ayrışım ve gerçekçilik söz konusu. Piyano tınısı muhteşem..fiyattan bağımsız olarak şu anda kadar duyduklarımın en iyilerinden biri. Dinamikler ise ancak duyarak inanabileceğim boyutta. Kabin kaynaklı bas uzamaları ve rezonansları gitti yerine müzik geldi. Düşük frekans detayının başarılı olacağını tahmin ediyordum yanılmamışım. Bas gücü konusunda çekincelerim vardı ama Ciare çok iyi bir sürücü yapmış. Sesi biraz açtığımda baslar oturduğum koltuğu ve camları titretiyor ama tüm frekans bandında diğer sürücülerle duyabilir bir etkileşime ve distorsiyona neden olmuyor. Düşük volümle dinlemesi ayrı bir keyif olsa da bu koca bebekler sesimi aç aç diye yalvarıyor. 8ohm da 50 Watt üretebilen class A amfim yetiyor gibi göründü bana. Dinamikler, düşük frekans detayı, hız ve kontrol her şey yerinde. Şimdilik herhangi bir sürme zafiyeti hissetmedim ama bu hoparlörlerin yapabileceklerinin duyduklarımla sınırlı olmadığından eminim. Bi-amp.lı günler ufukta görünüyor gibi. Class A amfimi sadece baslara ayırıp mid ve tiz sürücüleri bir 300B ile besleyebilirim veya ikinci bir Class A sistemime eklenebilir.





14 comments:

  1. Tebrikler heyecanla bitirmenizi bekliyordum.keşke ankara da olup sesini duyabilsem.ayrıntılı anlatımınız çok öğretici.iyi günlerde keyifle dinleyin.

    ReplyDelete
  2. Hayırlı olsun Dostum. Valla bravo.

    ReplyDelete
  3. Hayırlı olsun Dostum. Valla bravo.

    ReplyDelete
  4. İyi dilekleriniz için teşekkürler. Ankara'ya yolunuz düşerse her zaman beklerim.

    ReplyDelete
  5. Arada sitenize girip bakıyorum gerçekten güzel işler çıkarıyorsunuz. Tamda bir open baffle hayali kurmaya başlamışken tesadüf oldu iyide oldu cesaretlendim.

    ReplyDelete
  6. Hiç düşünmeyin yapın..pişman olmayacaksınız.

    ReplyDelete
  7. Gerçekten pişman olmayacaksınız, ben dinledim ve halen etkisindeyim:)

    ReplyDelete
  8. Gerçekten pişman olmayacaksınız, ben dinledim ve halen etkisindeyim:)

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Elinize sağlık mükemmel olmuş 😃

    ReplyDelete
  11. Güney bey. merhaba.
    Blog'unuzu tesadüfen pinterest'teki bu OBL resminizden keşfettim. Ben de OBL tasarımı üzerine epey bir zaman dır çalışmalar yapıyorum. Çalışmalarımın sonuna geldiğimi düşünüyorum fakat çevremde hi-fi konusunda meraklı ve tecrübeli kişiler yok. Üzerinde çalıştığım OBL tasarımımın farklı bir kulak ya da kulaklar tarafından dinlenip, eksikleri konusunda fikir edinmeyi çok isterim. Ankara'da olmanızdan çok mutlu oldum, ben de Ankara'dayım. Ben çalışmalarımı şu an iş yerimin alt katında sürdürüyorum. Burada volume kaygısı olmuyor, rahatça test yapabiliyorum. Sizin için uygun olur ise tanışmak ve görüşmek isterim. Sevgiler..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bekir bey merhaba,
      open baffle ile uğraşıyor olmanıza sevindim. Fırsat bulursam dinlemeyi çok isterim. e-posta adresim : guneyt@yahoo.com Uygun vakit için bana dönersiniz ben genelde hafta sonları müsait olabiliyorum. Selamlar..

      Delete
    2. Bekir bey merhaba,
      open baffle ile uğraşıyor olmanıza sevindim. Fırsat bulursam dinlemeyi çok isterim. e-posta adresim : guneyt@yahoo.com Uygun vakit için bana dönersiniz ben genelde hafta sonları müsait olabiliyorum. Selamlar..

      Delete